Monday, September 15, 2014

Cabaran 30 Hari #9 - 5 Lelaki Yang Menarik Perhatian Anda

Fuhhh...fuhhh... aku dah outdated dah ni cabaran 30 hari ni.  Tak terkejar dah haha.  Takpe... takpe... aku cuba update sepantas mungkin ok.  

Ok, cabaran ke-9 ni aku macam confuse sikit.  Confuse sebab sama ada mahukan lelaki-lelaki ataupun ciri-ciri lelaki yang menarik perhatian.  Jadi, bagi tidak menyesakkan otak aku, aku persembahkan 5 orang lelaki (selebriti) yang menarik perhatian aku.  Senang sikit kan, takyah nak fikir ciri-ciri diorang hehe.  Yang pasti, lelaki yang paling menarik perhatian aku sudah tentulah En Khairol.

Tom Cruise


Adam Levine

Anuar Zain

Keanu Reeves

Remy Ishak

#Cabaran30Hari
#KelabBloggerBenAshaari

AZLINA MY

Thursday, September 11, 2014

Cabaran 30 Hari #8 - 5 Lagu Cinta Kegemaran Anda

Aku suka tajuk ni sebab banyak lagu-lagu cinta kegemaran aku tapi ni nak 5 je kan.  Setelah ditapis-tapis, setelah ditolak+tambah+darab+bahagi, inilah 5 pilihan aku.  Kiranya Carta Top 5 lah.

Lagu #1 - Mencintaimu (Krisdayanti)

Mencintaimu
Seumur hidupku
Selamanya setia menanti

Walau di hati saja
Seluruh hidupku
Selamanya kau tetap milikku

Hanya satu yang tak mungkin kembali
Hanya satu yang tak pernah terjadi
Segalanya teramat berarti di hatiku
Selamanya

Mencintaimu
Seumur hidupku
Selamanya kau tetap milikku


Lagu #2 - Dealova (Once)

Aku ingin menjadi mimpi indah dalam tidurmu
Aku ingin menjadi sesuatu yang mungkin bisa kau rindu
Karena langkah merapuh tanpa dirimu
Oh karena hati telah letih

Aku ingin menjadi sesuatu yang selalu bisa kau sentuh
Aku ingin kau tahu bahawa ku selalu memujamu
Tanpamu sepinya waktu merantai hati
Oh bayangmu seakan-akan

Kau seperti nyanyian dalam hatiku
yang memanggil rinduku padamu
Seperti udara yang kuhela kau selalu ada

Hanya dirimu yang bisa membuatku tenang
Tanpa dirimu aku merasa hilang
dan sepi... dan sepi

Selalu ada... kau selalu ada
Selalu ada... kau selalu ada

Lagu #3 - Aku Cinta Aku Rindu (Ajai &Nurul)

Bagaimana harus aku
Menahan rasa rinduku
Bila kau tiada di sisi

Tak dapat ku membayangkan
Rasa rindu dalam jiwa
Kita sama-sama rasa

Ku menyayangimu
Hingga akhir hayat nanti
Pastikan bersama

Ku mengharapkanmu
Untuk meneruskan
Perjalanan cinta ini

Aku cinta aku rindu
Walau berjauhan
Ku tahu hatimu

Aku cinta aku rindu
Tuhan berkatilah
Cintaku padanya



Lagu #4 - Nothings Gonna Change My Love For You (George Benson)


If I had to live without you near me
The days would all be empty
The nights would seem so long
With you I see forever oh, so clearly
I might have been in love before
But it never felt this strong

Our dreams are young and we both know
They'll take us where we want to go
Hold me now, touch me now
I dont want to live without you

Nothings gonna change my love for you
You oughta know by now how much I love you
One thing you can be sure of
Ill never ask for more than your love.
Nothings gonna change my love for you
You ought to know by now how much I love you
The world may change my whole life through but nothings gonna change my
love for you.

If the road ahead is not so easy
Our love will lead the way for us like a guiding star
Ill be there for you if you should neeed me
You dont have to change a thing
I love you just the way you are.
So come with me and share this view
Ill help you see forever too
Hold me now, touch me now
I dont want to live without you.


Lagu #5 - Aku Cinta Padamu (Shiela Majid)


Malam yang romantis ini 
'tuk kau dan aku 
Tetapi dikau seakan air 
Yang membeku 
Ku masih melihat ragu di matamu 
Haruskah lidahku berikrar lagi 
Untuk yang keseribu kali
Aku cinta padamu... sungguh 
Aku cinta padamu... sungguh 
Mestikah ku ucapi 
Dari mulutku sendiri 
Aku cinta padamu 
Kasih...
Sesungguhnya dikau tak sabar 
Bila berkata 
Begitu banyaknya cabaran 
Yang telah mengoda 
Tetapi hingga saat ini 
Daku bertahan 
Masihkah kau mengerti 
Masihkah kau tak tahu


Aku cinta padamu... sungguh
Aku cinta padamu... sungguh
Mestikah ku ucapi
Dari mulutku sendiri
Aku cinta padamu
Cinta padamu
Aku cinta padamu... kasih
#Cabaran30Hari
#KelabBloggerBen Ashaari
AZLINA MY

Wednesday, September 10, 2014

Cabaran 30 Hari #7 - Sejauh Mana Pendidikan Itu Penting Bagi Anda

Bagi pendapat aku, pendidikan ada sesuatu yang penting.  Amat... amat... amat penting.  Lebih-lebih lagi kita sekarang ni di zaman yang serba moden, maju, canggih, pendidikan amatlah diutamakan.

Pendidikan ni bukanlah nak ko sampai ke menara gading, sampai ke oversea ke apa kan tapi at least ko ada ilmu yang boleh menjamin masa depan, yang boleh ko bawa ke mana-mana untuk kelangsungan hidup.

Ada orang kata pendidikan ni tak perlu sangat untuk mencari kerja, pengalaman tu yang penting.  Ya, betul tu pengalaman pun penting juga tapi kalau bersekali dengan pendidikan lagi hebat kan.

Kita kat Malaysia dah ada banyak peluang-peluang pendidikan di depan mata.  Kalau tak berkemampuan, ada banyak agensi-agensi kerajaan dan swasta yang boleh menaja, menanggung, membantu membiayai pendidikan kita.  Cuma sama ada kita nak atau tak jer nak belajar.  

Jadi, bagi aku pendidikan ni memang amat penting. Hopefully anak-anak aku nanti ada semangat dan keinginan untuk belajar sampai ke peringkat paling tinggi.  Kalau tak dapat ke peringkat tinggi pun, asalkan dapat membantu masa depan mereka nanti.

#Cabaran30Hari
#KelabBloggerBenAshaari

AZLINA MY

Tuesday, September 9, 2014

Cabaran 30 Hari #6 - Apa Yang Anda Makan Hari Ini

Cabaran hari ke-6, apa yang anda makan hari ni?  Emmm...setakat pagi ni untuk breakfast aku makan nasi dagang + sedikit mee hun goreng. Itu sahaja.



Sumber : Google


#Cabaran30Hari
#KelabBloggerBenAshaari


AZLINA MY

Monday, September 8, 2014

Cabaran 30 Hari #5 - 3 Perkara Yang Anda Ingin Katakan Kepada Bekas Kekasih

Baru cabaran kelima dah mencabar dah sampai terkedu sekejap.  Macam mana ek.  Rasa macam nak skip jer cabaran hari kelima ni huhu tapi mana boleh.  Tak jujurlah gitu kan.

Sebenarnya tak ada apa-apa pun nak cakap pada bekas kekasih.  Ye lar dah jadi bekas kekasih kan nak cakap apa lagi.  Buat apa lagi nak mengungkit kenangan lama huhu.  Ala macam mana ni.  Apa yer nak cakap.  3 perkara yer... 3 perkara macam kena buat 30 perkara lak haha.

Oklah... oklah... untuk tidak mahu skip cabaran ni, nanti tak cantik lak kan tiba-tiba ada lompong lak, aku cuba yer.

3 perkara yang aku ingin katakan kepada bekas kekasih adalah... jeng... jeng... jeng... (siap ada efek lagi)...

Perkara #1
Sebenarnya tak ada apa pun nak cakap.

Perkara #2
Semoga berbahagia.

Perkara #3
Kita just buat hal masing-masing je lar.

Ok, itu saja.  Dah... dah... nak buat cabaran seterusnya lak.

#Cabaran30Hari
#KelabBloggerBenAshaari

AZLINA MY

Sunday, September 7, 2014

Cabaran 30 Hari #4 - Buku Kegemaran Anda

Alamak!!! Aku dah hutang satu cabaran haha.  Disebabkan cabaran hari ke-4 jatuh hari Ahad, maka termiss lah nak buat.  Aku memang, kalau hari Sabtu dan Ahad jadi malas nak buka internet bagai.  Tak apalah aku buat hari ni tapi backdatedlah yer.  Bolehlah kan hehe.

Emmm pasal buku kegemaran ya.  Aku ni tak adalah specific buku-buku apa yang aku suka.  Kalau buku tu menepati kehendak dan kepuasan hati terus jadi kegemaran akulah.  Kalau masa sekolah-sekolah dulu buku kegemaran aku dah tentulah kisah penyiasatan Enid Blyton.  Sampai berangan-angan aku pun salah seorang daripada 5 sekawan tu hehe. Hasil daripada baca buku-buku tu lah aku jadi suka tengok cerita-cerita penyisatan macam CSI, Criminal Minds, Covert Affair dan banyak lagi.

Sumber : Google

Bila dah besar panjang ni dah tak baca dah buku-buku macam tu.  Lebih kepada buku-buku ilmiah, biografi dan novel-novel.  Macam sekarang ni tengah famous novel-novel yang diadaptasi ke drama dan filem, aku pun kadang-kadang terjebak juga.  Masa remaja dulu aku ada baca novel Badai Semalam karya Khadijah Hashim.  Masa zaman tu memang best novel tu dan telah diadaptasi ke teater kan.  Aku juga pernah baca novel Salina karangan A Samad Said.  

Ha ada satu novel kegemaran aku yang dah baca berulang kali.  Tajuknya Selamat Tinggal Sayang hasil nukilan Ma Lee Chuswan.  Best sangat ceritanya tapi tak ada pula yang nak adaptasi ke drama.  Ke tak jumpa lagi hehe.  Aku dah terbayang-bayang dah siapa yang sesuai melakonkan watak-watak dalam cerita tu kalau dijadikan drama hehe.


Sumber : Google

Aku rasa itulah serba-sedikit pasal buku kegemaran aku.  Aku tak ada 1 buku yang betul-betul jadi kegemaran.  Asalkan isinya menarik, memuaskan hati maka akan menjadi buku kegemaran aku.  

#Cabaran30Hari
#KelabBloggerBenAshaari

AZLINA MY

Saturday, September 6, 2014

Cabaran 30 Hari #3 - Sesuatu Yang Menguatkan Anda

Setiap orang pasti ada sesuatu yang menguatkan diri dia.



Bagi aku pula 4 orang (kecuali gambar aku) di atas adalah penguat diri/jiwa/hati aku.  Merekalah segala-galanya bagi aku.

#Cabaran30Hari
#KelabBloggerBenAshaari

AZLINA MY

Friday, September 5, 2014

Cabaran 30 Hari #2 - 5 Cara Memenangi Hati Anda

Emmm... termenung juga aku nak fikir apa ya cara-cara yang boleh memenangi hati aku.  Senang cerita aku ambil sikit-sikit cara En Khairol masa ngorat aku dulu haha.

Cara #1
Bagi coklat.  Ya, aku penggemar coklat.  Sangat-sangat sukakan coklat.  Kalau coklat bar aku suka yang kosong sahaja.  Kalau berkacang aku suka almond.  Kacang lain tak berapa sangat.  Senang cerita bagi aku yang kosong sahaja.  Selain daripada coklat bar, aku suka Kinder Bueno dan Kit Kat.

Cara #2
Bagi bunga.  Aku suka apa jua jenis bunga yang cantik dan warna yang menarik terutamanya bunga ros.  Cubalah bagi aku bunga gerenti aku senyum sampai ke telinga ahakkss.

Cara #3
Cakap lembut-lembut jer dengan aku.  Aku tak suka orang yang cakap kasar-kasar atau yang suka marah-marah tak tentu pasal.

Cara #4
Kalau nak memenangi hati aku dengan bagi hadiah, aku suka hadiah kasut haha.

Cara #5
Buat kelakar sebab aku suka ketawa.


#Cabaran30Hari
#KelabBloggerBenAshaari

AZLINA MY

Thursday, September 4, 2014

Cabaran 30 Hari #1 - 1 Gambar Terbaru Anda dan 5 Fakta Tentang Diri Anda

Dua tiga hari ni ada perasan masa blogwalking, ada blogger-blogger yang buat entry mengenai Cabaran 30 Hari.  Mula-mula buat tak tahu jer tapi bila dah bila buka blog orang ni, ada... bila buka blog orang tu pula ada juga cabaran tu jadi macam eh macam nak buat jugalah memandangkan blog aku ni pun dah nak bersawang dah hehe.  Bila dah rasa cam excited tu tiba-tiba jadi terencat pula sebab ingatkan Cabaran 30 Hari ni untuk ahli Kelab Blogger Ben Ashaari sahaja.  Terus jadi down kejap.  Tup tup ari ni terbaca kat blog http://marqiscareno.blogspot.com/2014/09/apa-tu-cabaran-30-hari.html mengatakan... aku quote kat bawah ni :-

..."Segmen Cabaran 30 Hari ni adalah idea dari rakan blogger Sue Izza dan jugak rakan-rakan lain dari Kelab Blogger Ben Ashaari... asalnya segmen ni hanya cabaran sesama sendiri... nak tengok sape yang gigih dan rajin update entry setiap hari sebab ada antara rakan blogger yang makin hari makin lemau nak update entry... kadang-kadang seminggu sekali baru blog berupdate... alasannya sebab takda idea nak menaip... Dari situ wujudnya segmen Cabaran 30 Hari ni.


Rasanya ramai yang pelik kan tibe-tibe ramai pulak blogger yang update entri pasal Cabaran 30 Hari nii... aku pun terkejut gak sebab ramai yang tanya macam mana nak joint... hehehhee... boleh jer kalau nak joint... tiada syarat khas pun... ada orang ingat kena jadi member#KelabBloggerBenAshaari  dulu baru boleh joint... Ehhhh... takde la syarat macam tu... sape-sape pun boleh jer joint... terbuka untuk semua..."

Berbunga-bunga semula rasa hati nak joint Cabaran 30 Hari ni.  Ramai yang buat mulai 1 September lepas sebab senang kan tak adalah termiss ke apa, cantik jer ikut tarikh sampai 30 September nanti.   Aku ingat aku mula je lar hari ni malas nak backdated segala cuma entry aku nanti tak ngam dengan tarikh je lar hehe.

Untuk cabaran pertama ni kena letak gambar terbaru anda.  So, gambar terbaru aku seperti di bawah ni.

Rasanya ini yang terbaru masa pergi ke Legoland, Johor Bahru pertengahan bulan Ogos yang lepas.

Seterusnya 5 fakta tentang diri anda.

Fakta #1 
Basically, aku adalah seorang yang pendiam.  Walau bagaimanapun kalau aku dah kenal seseorang tu atau aku berada dalam kalangan yang menyenangkan, aku akan menjadi peramah.  

Fakta #2
Aku seorang yang sensitif.  Senang menangis bila ada berita-berita yang menyedihkan.  Bahkan kalau ada orang yang marah atau meninggi suara, walaupun bukan pada aku tapi aku dengar, aku pun akan terasa.

Fakta #3
Aku susah nak marah orang.  Kalau aku marah, aku akan mendiamkan diri.  Bukan apa kalau aku nak marah, air mata yang akan keluar dulu bukan percakapan hehe.  Jadi, aku lebih senang mendiamkan diri sampai rasa dah tenang baru aku bercakap.

Fakta #4
Aku kurang suka memasak tapi suka buat kuih, kek dan sebagainya.  Memasak tu bukanlah tak suka langsung, kena juga memasak untuk suami dan anak-anak tapi kalau diberi pilihan memasak atau mengemas aku pilih mengemas hehe.

Fakta #5
Suka kucing tapi tak boleh nak bela sebab suami tak berapa suka.  Tak apa, tak apa suruh anak-anak pujuk nanti hehe.

Ok, dah siap cabaran pertama.  Harap-harap dapat buat cabaran ni dengan berdisiplinnya hehe sehingga ke hari 30 dan tak adalah bersawang sangat blog aku ni.

#Cabaran30Hari 
#KelabBloggerBenAshaari