Thursday, January 30, 2014

Jalan-Jalan Kuantan TMM 2014 : Esplanade Tanjung Api

Satu petang tu dah kebuntuan idea nak berjalan ke mana di bandar Kuantan ni, pusing-pusing punya pusing membawa kami ke sini.  Terletak di muara Sungai Kuantan.  Kalau dari Taman Gelora jalan terus ke hujung melalui perkuburan Kristian dan Masjid Tanjung Api.  Untuk pengetahuan di Kuantan ni ada 2 Esplanade.  Satu lagi di bandar Kuantan berhadapan dengan Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan tapi di situ lebih dikenali sebagai Benteng.  Esplanade Tanjung Api ni taklah sebesar dan sepanjang Benteng tapi cukuplah untuk riadah sekeluarga.

Esplanade Tanjung Api

Nampak masjid di seberang sana tu ialah Tanjung Lumpur

Juga jeti tempat bot-bot nelayan berlabuh

Jeti di seberang Tanjung Lumpur

Kat atas jeti tu pun ramai orang memancing.

Amzar

2 beradik ni memang sukalah pergi tempat-tempat macam ni

 Ramai orang memancing

 Muara Sungai Kuantan, Laut Cina Selatan terbentang luas.

Muara

Kawasan taman

Awas!

Memanjang ke sebelah sana


Nampak Kompleks Teruntum

Bot nelayan mula keluar ke laut mencari rezeki

Bot

Bot

Bot

Bot

Bot

Bot

Bot keluar dan masuk

Bot keluar dan masuk

Bot nak berlabuh

Laluan pejalan kaki.  Nampak banyak kereta tu tempat parking.

Kawasan taman taklah besar sangat tapi cukuplan untuk anak-anak berlari-lari.

Laluan menuju ke tepi sungai.

Masjid Tanjung Api

Pendapat aku kalau nak bersantai-santai dari hiruk-pikuk kesibukan di bandar Kuantan bolehlah datang ke sini.  Kalau yang nak memancing boleh memancing.  Cuma kalau bawa anak-anak tu kena sentiasa pantau dan berhati-hati sebab pagar benteng tu boleh lolos budak-budak, nanti jatuh ke sungai lak.  Bukan jatuh ke sungai terus, jatuh ke batu dulu pulak tu.  Rasanya pihak perbandaran kena take note lah sebab tempat riadah keluarga kan.  Daripada nak bersantai-santai jadi tak tenang pulak.

AZLINA MY

No comments: