Wednesday, October 31, 2012

Check-Up 21 Minggu

malam semalam aku pergi check-up kandungan untuk kali yang ke-2.  berdebar-debar juga sebab takut berat naik mendadak kan sebab dah sebulan lepas check-up yang pertama.  pulak tu, baru je lepas Raya Haji, makan tak ingat dunia haha.

so, hasil check-up, kandungan dah berusia 21 minggu, dah 5 bulan.  darah ok, air kencing ok, berat naik 2 kg.   scan pula, saiz baby selari dengan usia kandungan.  uri pun kat depan, masa scan tu kepala baby kat bawah aihh macam dah nak keluar pula hehe. masa scan tu, Qistina pun ada sekali so aku ajaklah tengok.  nampak excited tengok adiknya kat skrin tu hehe.   itu saja, datang pula lagi sebulan nanti.

Lina

Anak-Anak Melissa Saila



tengok cover Mingguan Wanita yang terkini ni...alahaiii comelnyalah anak-anak Melissa Saila.  bila tengok rupa anak sulungnya tu, Noor, teringat wajah Melissa Saila masa kecil dulu dalam drama yang popular tahun 80an, PJ Holdings.  selain daripada cerita pasal Melissa Saila, banyak lagi cerita-cerita menarik di dalamnya.  so, jangan lupa dapatkan di pasaran sekarang ya.


Lina

Monday, October 15, 2012

Rumah

akhirnya tercapai juga impian aku untuk memiliki rumah sendiri.  patutnya daripada dulu lagi dah beli, masa harga masih murah tapi macam-macam halangan.  kali ni memang nekad nak beli.  kalau tunggu-tunggu lagi harga rumah bukan makin turun tapi mencanak-canak naiknya.

walaupun tidaklah menepati 100% rumah impian aku tapi cukuplah untuk aku sekeluarga berlindung.  sebenarnya apa yang membuatkan aku lambat beli rumah sebab aku cari rumah di kawasan rumah aku sewa sekarang.  dahlah kawasan rumah sewa aku ni berdekatan dengan bandar jadi harga rumah pun sekali gandalah.  dalam ulang-alik dari rumah ke tempat kerja terperasan pula ada satu projek perumahan yang menarik minat.  mempunyai 4 bilik, 3 bilik air dan 2 dapur.  apa lagi terus pergi tengok kawasannya kira-kira 1 km je dari rumah sewa.  lepas dah puas hati esoknya terus ke pejabat projek tu booking dengan bayaran sekali hehe.  punyalah excited nak berumah baru hehe. 

sekarang ni aku dah sain agreement kat pejabat peguam.  itu kira-kira 2 minggu lepas.  pejabat peguam tu dah telefon dah untuk ambil stamping agreement yang dah siap.  tak ada masa lagi nak pergi ambil.  kiranya lepas dah ambil nanti bolehlah nak buat loan perumahan kerajaan tu.

kalau dah lulus loan nanti, bila dah buat potongan nampak gayanya aku kena berjimatlah sikit.  kalau ikut kiraan sendiri banyak juga akan dipotong.  dah rumahnya mahal sangat, nak sangat cari rumah kat kawasan dekat bandar nasiblah hehe.

tak sabar lak nak tunggu rumah tu siap.  kalau ikutkan jadualnya siap dalam pertengahan tahun depan.  kalau ikutkan hari-hari nak tengok rumah tu tapi kang apa lak kata pekerja kat situ, orang ni dah tak sabar agaknya nak duduk hehe.  kiranya tahun depan selain daripada ada ahli keluarga baru, rumah pun barulah.

Lina

Monday, October 8, 2012

Lupa

cukup tak faham dengan sesetengah manusia.  selama ini begitu banyak pengorbanan yang dicurahkan, begitu banyak budi ditaburkan, tak kiralah daripada segi kewangan atau bentuk fizikal.  bila cuma sekali permintaan tak dapat dipenuhi kerana sebab-sebab tertentu, semua segala pengorbanan dan budi tersebut  terus dilupakan.  kalau dilupakan sahaja tak apa juga tapi seiring dengan kata-kata yang tidak enak didengar.  apa maknanya tu?  sedangkan yang terlibat bukan orang lain tapi sedarah sedaging.  ya Allah kenapa mudah sekali minda dipengaruhi.  bukan diminta membalas budi yang sehingga habis keturunan tak akan terbalas tapi cukuplah dengan penghormatan.  doaku agar perkara sebegini tidak berlaku dalam keluargaku, kepada anak-anakku serta keturunanku.


Lina

Thursday, October 4, 2012

Deja Vu (OST Aku Kau dan Dia) - Shila Amzah

first time dengar lagu ni memang dah tertarik.  Shila nyanyi pun sedap.  so, di sini just nak share liriknya.

Aku bukan lemah tanpa cinta
Hanya tidak mampu sendiri tanpanya
Biarkan aku menangis kerna derita

Dia hadir mengubatkan rindu
Mengajarkan aku erti cinta
Namun semua tidak seindah ku sangka

[Chorus]

Dialah yang aku inginkan
Dia cinta yang kudambakan
Namun semua hanya tinggal mimpi
Terpisahnya cinta

Aku harus melupakannya
Aku harus memadam rasa
Namun hati tidak pernah mampu
Melepas kau pergi

Dialah yang aku inginkan
Dia cinta yang kudambakan
Namun semua hanya tinggal mimpi
Terpisahnya cinta

Setelah sedar dari mimpi
Harus ku terus hidup tanpamu
Kini ku pasrah segalanya
Tentang cinta


Lina

Monday, October 1, 2012

Cerita Alahan Lagi

alhamdulillah, sejak dua menjak ni kesihatan semakin pulih.  badan dah semakin bertenaga, nak berjalan banyak-banyak pun tak cepat letih, cuma yang masih ada rasa loya-loya dan keinginan nak makan tu tak berapa lagi.

teringat masa aku mabuk-mabuk dan lembik 2 bulan lepas, sangat-sangat terharu sebab En Khairol memang banyak membantu.  dahlah pergi kerja dan balik kerja dia hantar dan ambil (tempat kerja arah lain-lain), kerja rumah pun dia yang buat.  kadang-kadang makan pun tak menentu sebab aku memang tak masak dah, kadang-kadang dia masaklah, kadang tu makan kat rumah mak dia dan kadang tu beli jer.  rumah masa tu toksah cakaplah macam tongkang pecah.  dengan baju menimbun tak berlipat, bersepah gilerlah.  rasanya nak tutup pintu 24 jam taknak bagi orang datang rumah.

paling aku rasa touching sangat pasal Qistinalah.  selama ni malam sebelum atau pagi nak pergi tadika tu aku yang kemas beg dia, siapkan breakfast semua tapi masa aku mabuk tu semua dia buat sendiri.  nak nangis rasa bila pagi-pagi tengok dia lipat baju untuk dia salin kat tadika.  lepas tu tengok dia ambil mangkuk dan cawan, letak koko crunch dalam bekas, tuang susu.  selalu aku buat jugalah breakfast tapi masa tu dah tak larat jadi standby lah benda-benda yang senang.  kadang-kadang kalau dia rasa nak minum air milo ke buat air sirap dia buatlah sendiri, dia tanyalah apa nak letak semua, gula banyak mana, air banyak mana.  dah pandai berdikari dah sekarang.

so, sekarang slow slow aku recover balik, ngemas rumah, lipat baju cuma masak je tak boleh lagi.  tak boleh tahanlah bau-bauan menumis segala tu.  harap-harap cepatlah hilang alahan tu dan juga cepat-cepatlah datang semula nikmat makan huhuhu.  sekarang ni aku makan sebab nak elakkan rasa lapar je, kalau tak nanti angin lagi susah.  rasa kesedapan makan tu tak ada langsung huhu.  tak apalah dugaan semua ni.

emmm sepanjang minggu lepas juga banyak berita yang menarik.  Antaranya kemenangan Shila Amzah di Asian Wave, tahniah kepada Shila.  bukan senang nak menang tu walaupun ada yang berkata bukan pertandingan yang berprestij sangat, cuma di peringkat Asia sahaja tapi kalau ko masuk, ko boleh ke kalahkan penyanyi-penyanyi hebat lain tu kan.  kalau tak suka diam saja tak payah cakap apa-apa hehe.

berita yang paling ditunggu-tunggu sudah tentunya Pembentangan Bajet 2013 kan.  bagi penjawat awam macam aku ni tentulah seronok sebab dapat juga bonus walaupun taklah berbulan-bulan macam sesetengah syarikat, alhamdulillah lah dengan rezeki yang ada.

Lina