Tuesday, June 12, 2012

Melaka - Part 2, Menara Taming Sari

hai semua...

baru sekarang ni berkesempatan nak menyambung semula cerita percutian aku ke Melaka tahun lepas.  punyalah lama cerita ni terperap sampai nak jadi pekasam dah.  ok taknak cerita panjang-panjang nak terus jer ke ceritanya.  aku akan cuba habiskan cerita pasal percutian ni ya.  kalau nak baca yang Part 1 boleh baca kat sini ya Melaka - Part 1.

pagi hari kedua, selepas memancing...anak-anak pun dapat merasa mandi pantai walaupun sekejap sebab air surut, aku pun berkemas-kemas sebab nak gerak ke bandar Melaka pula.  lepas bersalam-salaman dengan sepupu mak aku dan anak-anaknya kami pun geraklah.

sampai kat area Klebang, singgah jap sebab nak memborong belacan dan budu.  juga ole-ole sikit untuk member ofis.  sepanjang Klebang tu memang banyak gerai-gerai jual belacan dan budu.  nampak menariklah pula sebab plastik belacan tu kan merah jadi bila digayut dari jauh cantik jer.

lepas membeli apa-apa yang patut kami pun terus ke destinasi seterusnya iaitu hotel penginapan.  sebelum sampai ke Melaka aku dah siap booking dah hotel iaitu Dream Hotel.  cuma hotel bajet je sebab memikirkan bukan duduk kat hotel je sepanjang masa sebab banyak tempat kami nak pergi so hotel bajet adalah alternatifnya.  jimat sikit belanja kan. 

berpusing-pusing juga kami nak jumpa hotel tu yalah Melaka kan one way jer itu yang jadi berpusing-pusing. hotel ni terletak kat Jalan Laksamana Cheng Ho.   nak cari nama jalan pun 2, 3 kali pusing tempat yang sama hehe.  hotel ni bukan dalam bandar tapi taklah jauh pun nak ke bandar.  dah jumpa hotelnya, check in lepas tu terus pergi makan tengahari.  makan kat sekitar situ je dan yang penting ada asam pedas hehe.

lepas makan semua balik hotel dulu, mandi dan bersiap lepas tu keluar semula.  destinasi pertama ialah Menara Taming Sari.  en khairol cakap kalau harga tiket mahal kita jalan-jalan je.  sekali harga tiket dewasa RM10, kanak-kanak RM5.  so, oklah kan merasa juga naik hehe.

ambil peluang bergambar semasa beratur nak naik menara

giliran mama dan anak-anak pula

ramai juga yang nak naik menara ni


tiket Menara Taming Sari

pemandangan dari dalam

ini sebelum bergerak ke atas


inilah rupanya bila kat atas kalau dipandang dari bawah

pemandangan semasa naik
ini semasa dah sampai atas dan berhenti, cuma berputar sahaja.  untuk makluman ia akan berputar 360 darjah.  gayat juga kalau pandang ke bawah tapi buat tak tahu je lah.


antara pemandangan yang diambil dari atas

...bersambung...

Lina

2 comments:

Chempaka Aurora said...

maksud inazz budu ty cencalok ye?

Lina said...

chempaka Aurora

Hehe tersilap lar gi tulis bud lak patutnya cencaluk, thanks sbb perasan hehe