Thursday, December 16, 2010

Review Hantu Kak Limah Balik Rumah

aku sebenarnya bukan pandai sangat nak review review filem ni.  even tak pandai pun aku nak juga review sebab filem en mamat khalid kali ni memang lawak giler.  diulang sekali lawak gilerrr ko!  ok aku review ikut cara aku yer...dari kacamata orang biasa biasa jer hasil tontonan aku dengan en khairol malam tadi.  apa lagi cer cerita...cer cerita...cer cerita...hehe

Watak paling aku suka - che'nin sebab watak dia meneutralkan antara lain-lain watak tu
Watak paling aku tak suka - musalman
Watak paling aku menyampah tapi best juga - usop bekas penari kebudayaan hehe
Hantu paling happening - hantu kopek (siap kopek tu cuit-cuit husin eiiii)
Part seram kelakar - part abi hurairah nampak kak limah kat kubur dan ajak naik motor
Part paling aku suka - part kak limah posing baik punyer masa menyakat pak abu sampai demam-demam pak abu hahaha
Part paling kelakar giler  - semua part berlari sebab takut ingatkan kak limah tu hantu...cam cite Kungfu Hustle lak
Part paling tak logik tapi kelakar giler - usop boleh bangun berlari sambil bawa wheel cha (macam yang husin sebut)
Part paling tak tahan - abi hurairah lari keluar dari tandas dan pakai tudung saji tapi memang selenga lar johan dalam filem ni

keseluruhannya memang kelakar giler lar cite ni.  memang ketawa tak hengat dunia orang kata.  berair-air mata ni dibuatnya.  nasib baik tak bersembur sebab makan popcorn hehe.  dalam ketawa-ketawa tu ada juga sindirannya kepada kita ni.  bukan saja dari segi bangsa, agama...politik pun ada tapi taknak lah cerita lebih-lebih pasal tu.  yang penting bukan kelakar saja-saja.  bukan juga ketawa saja-saja tetapi dalam ketawa ada maknanya.

kalau cerita tu tak boring dari awal sampai akhir, tak membuatkan aku sakit hati cam rasa nak masuk dalam cerita tu dan ketuk-ketuk kepala pelakon dia, cerita yang tak membuatkan aku pula kena fikir napalah dia tak buat macam ni, napalah dia buat macam tu, tak ada adegan yang very tak logik tahap kritikal, lakonan yang natural, filem yang membuatkan aku rasa terhibur, itulah makna filem terbaik bagi aku.  so two thumbs up!!!

p/s : pelawok...pelawok...pelawok...ge...ge...ge... ;-))

Lina

6 comments:

atty's said...

jom kita tgk lagi nak .

Chempaka Aurora said...

ni yang buat amoy teringin nak tgk..tapi tu la..kalo citer mamat khalid mesti nak tgk punya.

Mama Zara said...

kena tgu Cd kuar la nmpk gayanya, ada baby ni pyh nk masuk cinema :(

Entri terkini: Perginya Seorang Jiran dan Bilo Papa Bongih

Lina said...

atty

nak...nak...hehehe

Lina said...

chempaka

sy suggest pergilar tengok...mmg tak rugi

Lina said...

mama zara

ye ke alar sian...tp xper nanti bila kuar cd terus beli ek