Thursday, September 30, 2010

Trip Ke Bandung dan Jakarta

ok bermula entry tertunggak aku.  kalau ada cerita baru aku stoplah dulu entry tertunggak ni pas tu sambung semula.  nak cerita sederet terus berpinau gak jadinya hehe. 

"tu lar apsal ko biarkan blog ni kejung lama sangat puan lina oooiiii kan dah menyusahkan nak memikir cite yg dah berbulan-bulan lepas"...takpe lar aku rela terima segala penderitaan ni chewahhh!!!

ok...ok...berbalik kepada entry tertunggak ni...nak cerita pasal aku berholiday ke Jakarta dan Bandung hujung bulan mei ari tu.  punyalah dah berbulan baru nak cerita hehe.  yang bestnya pasal trip ni sebab aku seorang je pergi dengan suami haha en khairol lar sape lagi.  yang lain sendiri-sendiri lar...berbulu jer diorang tengok aku berkepit jer dengan laki den...tidur sebilik, makan berdua, shopping bersama...ke mana-mana je lar berkepit berdua je lar...mana yang lain tak jaki tengok muahahaha...

"ohhhh berlagak la ko ye lina dapat bawak laki...ingat kitorang heran...takpe...takpe...nanti kitorang curi tiket flight balik merempat la ko dgn laki ko kat Bandung ni"...(sila jangan percaya ye dialog ni...cuma rekaan semata-mata hehe)

alaaa member member yang satu rombongan tu tak kisah pun sebab kami semua dah kenal lama lagipun bukan saja-saja kami berdua dapat pergi tapi sebab kebetulan jer.

ok...ok...berbalik kepada cerita ke Bandung ni (ishhh bape kali berbalik entah), rombongan yang pergi adalah lebih kurang 40 orang.  naik flight dari kuantan-KLIA dan terus ke Jakarta.  bagi aku yang first time naik kapal terbang ni (uiksss dah 33 tahun hidup ni baru dapat naik kapal terbang huhuhu) memang teruja lar excited, nervous semua ada tapi nasih baik ada en khairol yang lebih berpengalaman tu ada.  kalau tidak mahu kejap-kejap ke tandas...kejap-kejap pergi shopping...kejap-kejap tengok handbag couch, guess yang amatlah hebat tu (apa kene mengena lak dengan teruja nak naik flight tu yer hehe) tapi kedai duty free tu memang menduga keimanan huhu.

aku taknak cerita panjang-panjang sebab benda dah berbulan berlaku jadi aku akan cerita berdasarkan gambar ye.  bersedialah korang dengan gambar-gambar yang amatlah banyak ni.


 di KLIA sedang menunggu flight ke Jakarta

 terserempak dengan Anne Ngasri yang kebetulan nak pergi umrah...comel ya amat

wajah-wajah ceria di transit area

sedap juga sate dan nasi goreng atas flight ni...hilang semua gemuruh...ohhh makan tetap makan hehe

en khairol ambil murtabak sedap juga

gambar dalam flight mesti ambil kenangan tu beb hehe

ini tempat pertama persinggahan kami lepas mendarat di Jakarta...oleh kerana kami sampai dalam pukul 7 petang jadi terus dibawa ke restoran untuk mengisi perut.  di sini kami makan makanan sunda.

nama restorannya Lembur Kuning

selepas makan terus kami bertolak ke Bandung.  ya Allah sepanjang highway memang jam.  kami yang dalam bas ni memang kepenatan giler.  ye lar penat naik flight tak hilang lagi tambah pula penat dalam bas dan jam.  kami sampai ke hotel penginapan kami di Bandung pukul 2 pagi bayangkanlah perjalanan yang sepatutnya dalam 2 jam menjadi 7 jam.

inilah hotel kami di Bandung, Hotel Horison.  bilik memang best, kalau kat Malaysia memang susahlah nak dapat bilik katil king size tapi kat sini wahhh besonye katil hehe.

 di pintu masuk hotel

 tempat serbuan kami pagi tu, beli line Indonesia murah jer fuhhh rindu giler dah kat anak-anak ni (tu lar nak berjalan sangat tinggal anak-anak hehe)

tempat makan kami hari tu...masakan padang memang best teringat-ingat ni...nak carilah nasi padang ni...sapa tau kat Kuantan ni kat mana yer restoran nasi padang.


tempat shopping yang paling famous di kalangan Malaysian...Pasar Baru.  ya Allah sesak gila dalam ni macam masa shopping raya kalau kat Malaysia...tapi berbaloi lar sebab telekung and especially kain pasang memang murah-murah dan cantik-cantik lak tu.  Lain kali kalau ada rezeki dapat pergi lagi aku nak borong kain pasang je.

Ini pula menu makan malam, seafood.

Selalunya bila aku tengok gambar-gambar orang yang pernah pergi ke Bandung mesti ada gambar kat Rumah Mode ni tapi aku kecewa sikit sebab tak dapat nak shopping kat sini.  Masa sampai kat area ni Rumah Mode dah tutup.

Ini masa di Toko 3, kedai jeans original yang famous juga.  Bergambar bersama YDP Dewan Negeri Pahang (belah kanan sekali) yang menjadi ketua rombongan kami.

Masih di dalam kedai Toko 3.  Kat sini aku cuma beli sehelai jeans yang sekarang ni bila aku fikir balik mahal juga harganya.

saja jer bergambar berlatarkan Giant kat sana hehe.

di depan restoran nasi padang juga.

petang hari kedua di Bandung kami bertolak semula ke Jakarta.  kali ni perjalanan lancar sebab dah tak jam cuma mengambil masa 2 jam sahaja.  di Jakarta kami menginap di Ibis Mangga Dua.

terjumpa Hatta Dolmat yang menginap di hotel yang sama di Jakarta.

di laluan masuk ke hotel.

di Jakarta kami cuma sempat bershopping di ITC Mangga Dua saja sebab berhadapan dengan hotel pada hari keempat.  itupun kena kejar masa juga sebab tengahari nak check out dan bergerak ke airport.

semua ahli rombongan bergambar kenangan di airport Sukarnoe Hatta.

jadi model kedai duty free sekejap hehe

masih di airport Sukarnoe Hatta

sebelum masuk ke transit area

aku naik flight dari Jakarta kira-kira jam 7.30 malam.  sampai di KLIA kira-kira pukul 9.10 malam.  terus berkejar ke terminal dalam negeri  untuk naik flight ke kuantan pukul 10.10 malam.  nasib baik dalam building yang sama jer.

ini semasa dalam flight dari KLIA ke Kuantan.   baru dapat duduk tepi tingkap.  mula-mula serun juga sebab nampak benda kat luar kan lepas tu ok jer lagipun sekejap je KLIA-Kuantan.

dah selamat sampai di Kuantan pukul 11 malam.  seronok betul tengok muka anak-anak.  cehhh masa kat Bandung tak teringat pun anak asyik shopping jer hahaha.  apa-apa pun memang seronok trip ni dan sesiapa yang gila shopping tu memang best lar kalau dapat pergi ke Bandung ni cuma aku kadang-kadang pening juga nak mengira duit.  ye lar kat sana main ribu ribu ratus ratus jer bengong juga aku kenkadang. walau apapun berpada-pada jugalah bershopping tu sebab barang sana murah takut terlebih muatan kene bayar lebih pula siapa nak jawab.  kalau pergi dengan MAS tahan lagi...kalau pergi dengan Air Asia tak ke naya hehe.

Lina

2 comments:

Ayen Giggs said...

Bile pulak nak kesane smule???...hehe.

Lina said...

ayen

hehe kene kumpul dulu ongkosnya...baru best berbelanja