Monday, September 15, 2008

Ayam Kapit

Ni aku nak cite sikit salah satu makanan kegemaran aku dan Khairol pada setiap kali bulan puasa iaitu Ayam Kapit. Dinamakan Ayam Kapit mungkin sebab cara dipanggang dengan meletak ayam tu di dalam kapit besi tu. Ayam Kapit ni cuma didapati di Pasar Ramadhan Taman Tas.

Ayam Kapit ni memang mendapat sambutan hangat chehwah... tengoklah berapa ramai orang yang menunggu tu... ada yang dah setengah jam kat situ. Nasib baik kami taklah menunggu lama sangat kalau tidak angkat kaki juga hehe. Sebenarnya takdelah special sangat rempah Ayam Kapit ni cuma diperap dengan kunyit je. Mungkin itulah yang special kot sebab kebanyakan ayam panggang lain diperap dengan bermacam-macam rempah.


Pasar Ramadhan Taman Tas ni besar juga dan ramai orang.

Air soya memang tak miss. Bagi aku setiap kali bulan puasa ni mesti tiap-tiap hari berbuka dengan air soya. Tak taulah kenapa tapi rasa tak best kalau tak dapat air soya.

NotaHujungKaki : Rambang mata kalau pergi Pasar Ramadhan. Macam-macam yang nak dibeli. Kadang-kadang sampai berlebih-lebihan. Jadi, berjimat cermatlah bila berbelanja di Pasar Ramadhan.

7 comments:

buYut Gurl said...

sedapnya..ayam kapit ni lebih kurang cm ayam percik ek??
tgk cm sama, tp maybe rasa lain..
anw, tgk pun mmg dh kecur air liur ni....

Ena said...

huhuhu bestnyee....
aku tak p lagi area tu..
best tak kat bazaar tu..
eh pesal ko jauh ngt p bazaar tu?

nurul said...

alah kat taman tas jek.. amen jauh pun!

Lina said...

buyut >>> x sama la buyut, ni takde apa2 kuah or perencah, ayam panggang semata2...

ena >>> bg aku best gak bazar tu... la ko x tau ke Krol kan YB dia kene la melawat kawasan hahaha...

huda >>> eh dari umah akak kat kg tiram tu jauh la jugak...

emmacommey said...

kak lina tw x...sbb kn bz sgt...sekali pun xpena2 jejak lagi pasar ramadhan kat area uma tu...bile ntah...

Lina said...

emma >>> hehehe... ye lar dah jd org glemer mmg lar tak sempat... jgn mareee... ;-)

ayusolo said...

hellooo...thanks singgah blog kita...anyway, dulu kecik2 kita lahir n membesar dkt kuantan dkt Bukit Sekilau....pasar Ramadhan nie dkt Taman Tas Mahkota ker??