Tuesday, October 23, 2007

Selamat Hari Raya Aidil Fitri

Rasanya belum terlambat utk aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri kpd sume. Sebenarnya aku nak wish sebelum aku cuti raya ari tu tapi terlupa sebab sibuk sangat nak menyiapkan keje2 yang perlu dibereskan. Ye lar nak bercuti lama kan. Kali ni aku amik cuti selama seminggu start dari 13hb sampai lar 21hb. Bukan ape sebab famili suami aku ada buat plan nak pegi bercuti ke Port Dickson. Itu yang aku amik cuti panjang ni.

So, camne ngan raya korang? Taun ni giliran kampung aku la pulak. Kalau nak cite pasal kampung aku ngan suami mesti sume orang gelak. Bukan ape kampung kami dekat je, sama negeri, sama daerah, cuma kampung je lain. Jarak antara kampung kami pun cuma 12 km je, hehe. Kiranya sebelah pagi beraya ngan famili aku, sebelah petang dah ada kat rumah famili suami aku, senang je takde nak gaduh2 sakan.

Selalunya sehari sebelum raya aku dah amik cuti tapi taun ni terpaksalah berkorban bagi peluang ofismate yang kampungnye jauh bercuti dulu. Lagipun lepas raya aku sambung cuti jadi adillah kan. Jadinya aku lak yang jadi orang jauh paling lambat sampai kat rumah famili aku. Kakak2 dan abang2 aku dah sehari sampai. Takpe lar bagi peluang, diorang pun dari jauh kan. Raya kali ni meriah lak kat rumah mak dan abah sebab sume ade balik. Penuh betul rumah. Bila waktu tido, penuh lar ruang tamu tuh.

Raya kali ni kami hidangkan menu yang biase setiap taun, ketupat, rendang kakak ipar aku buat stail jawa, ada lodeh dan biskut2 raya lar. Taun ni rasa kekurangan skit sebab aku baru kehilangan wan aku pada september lepas. Lepas je orang2 lelaki balik semayang raya, kami pun beramai2 menziarah kuburnya. Rasa sayu je hati tak dapat nak diungkapkan. Balik dari tanah perkuburan lak sesi bermaaf-maafan. Sambil bermaaf-maafan sampul raya pun dihulur sama hehe. Kali ni ada rezeki lebih jadi lebihlah skit duit raya.

Tengah kami makan2 mak dah abah suami aku dan famili kakak dia sampai. Kan aku dah kata tadi kampung dekat je hehe. Pas makan2 diorang ajak suami aku gi beraya umah abang sulung dia. Oleh kerana takde orang datang beraya lagi kami pun pegi lar. Kat umah abang long suami aku tu kami makan nasi beriani. Terlanjur kat sana kami pun pegi la beraya umah kakak suami aku yang no. 3. Sebenarnya kakak suami aku ni anak sedara mak suami aku yang dipelihara dari kecil. Eh susah lak nak bercerita ek pasal adik beradik ni. Ok lar aku biar aku story dulu pasal famili aku dan suami aku.

Ok, ni famili belah aku. Abah - Haji Mohamed Yasin bin Mohamed Ishak, Mak - Hajjah Zainap binti Abdullah, 1) kakak sulung aku - Hasmah, 2) abang - Ismail, isteri - Kak Siah, anak-anak, Awin, Aishah & Awatif, 3) abang - Hashim, isteri - Kak Ani, anak-anak, Hanif, Hafiz, Haziq & Hakim, 4) abang - Iskandar, isteri - Ima, anak - Ienassofia, 5) kakak - Rozaimah, suami - Rosli, anak-anak, Irfan, Ika, Farhan & Iman, 6) Azlina (aku), suami - Khairol, anak - Qistina dan last sekali 7) adik perempuan - Izaidah.

Ni antara saudara terdekat, adik mak aku, 1) Makcik Kiah, suami - Pakcik Bakar, anak-anak, Huda, Emi, Elang & Majdi, 2) Busu Sarip, isteri - Kak Ina, anak-anak, Fauzan, Nafi, Shasha, Hikmal, Siti & Chubby. Makcik Kiah duk kat KL dah sekarang ni cuma Busu Sarip ni duk dekat umah mak dan abah aku.

Ok, ni lak famili belah suami aku. Abah - Abu Samah bin Osman, Mak - Sabariah, 1) abang sulung - Aziz, isteri - Roslina, anak-anak, Najwa, Najla(kembar), Aiman & Amrul, 2) kakak - Noraisah, suami - Zamri, anak - Darwish, 3) kakak - Kak Lah, suami - Isa, anak-anak - Shikin, Azrin & Nissa, 4) abang - Hamzah (dah meninggal) & last sekali suami aku yang bongsu. Mak suami aku ada jaga seorang anak sedara dia kami panggil Mok Nor, dah kawin, anak-anak ada 3 orang. Rumah dia lar yang kami nak pegi lepas pegi rumah abang long suami aku.

Itu lar serba sedikit pasal famili kami. Akan2 datang senang skit aku nak bercerita kan. Letak nama jer. Sambung balik cite pasal beraya. Raya kedua aku dan suami pegi beraya rumah Mak Long dia kat Kuala Pahang. Orang Pahang tau lar kat mane ni. Memang tiap2 taun raya kedua mesti pegi umah Mak Long ni. Famili suami aku sume pegi. Selalunya kat rumah Mak Long ni kami makan nasi. Lauknya simple je, ikan tongkol masak singgang, sambal belacan, ikan masin, sayur skit pas tu taun ni ada tambahan kerabu mangga. Makan lak kat tepi pantai memang pergghhh... menjilat jari. Dessertnya tapai pulut. Selalu yang excited terover mak mertua aku. Bile makan tuh memang dah tak ingat orang lain, tak tengok kiri kanan dah, laju je menambah nasi sampai tertumpah2 air heheh.

Pas tu pegi umah Mak Ngah, adik pak mertua aku. Kat umah dia lagi kaw menu, sup gear box. Suami aku tak ingat dunia dah pas tu baru la rasa panas lar, sesak nafas lar, masa makan tak ingat sume tu. Petang baru kami balik. Raya ketiga baru aku balik umah aku sebab nak ngemas nak pegi Port Dickson raya keempat nanti.

Cite pasal Port Dickson aku sambung kat post seterusnya.