Friday, November 9, 2007

Semalam cuti Deepavali. Kan aku ada beritahu dalam post yang lepas aku nak balik rumah mak dan ayah aku tapi seperti yang dijangka tak jadi. Famili Khairol buat plan pergi piknik sambil menjala ikan. Aku dah agak bila dengar pasal menjala ikan Khairol mesti ketar kepala punya. Lupa dah plan yang kami rancang. Aku dalam sakit-sakit hati terpaksa juga ikut sebab taknak gaduh-gaduh.

Sebelum pergi tempat piknik tu aku, Khairol, Kak Esah bawa anak-anak pergi jalan-jalan di Kuantan Parade. Kak Esah dah janji dengan anaknya Darwish nak naik jetlah, helikopter kat tempat game. Oklah, boleh juga bawa Qistina main sama. Qistina bila bawa tempat macam tu sukalah dia. Dapat pula jalan sendiri, jauhlah langkahnya. Berlari ke sana berlari ke sini puaslah aku ni mengikut dia.


Darwish membawa Qistina naik ulat gergasi


Qistina, pandu kereta pandang depan!

Lepas puas berjalan barulah kami pergi ke tempat piknik. Dekat je dengan bandar Kuantan. Kat Kg Anak Ayer je. Mertua aku, Kak Lah, Abang Isa, Abang Long Aziz, Kak Long Ros dah sampai dulu. Kami sampai terus makan dulu sebab lapar. Lepas tu projek Abang Long Aziz dengan Abang Isa la pulak pergi menjala. Kami yang lain ni melepak je lar. Budak-budak memang seronok terutama Darwish dengan Amrul. Qistina lak asik buat perangai je. Kejap ok kejap kang mengada-ngada. Dia memang tak boleh kalau ramai-ramai orang mula la mengada-ngada nak perhatian.

Projek menjala tidak mendatangkan hasil yang lumayan. Hari pula nak hujan. Kami pun berkemas-kemas nak balik. Kami memutuskan untuk melepak di rumah Kak Lah. Aku dan Khairol terpaksa pulak beli ikan untuk dimasak malam nanti. Kami tak kisah sebab kalau kat rumah Kak Lah, Kak Lah memang rajin dan terer masak. Kalau tak takkan buka kedai makan. Cuma sekarang ni dah tutup kedainya sebab tak berapa untung. Jadi, dia tengah tunggu untuk interview mendapatkan kantin sekolah.

Balik dari rumah Kak Lah kira-kira pukul 9.00 malam. Sampai rumah lebih kurang pukul 9.45 malam. Penatnya rasa. Daripada sakit-sakit hati best pula rasanya piknik. Ye lar takkan aku nak biarkan rasa sakit hati aku merosakkan hari cuti aku kan. Pandai-pandailah redakan sendiri. Have a nice weekend!


Berkelah di pantai yang indah...

Cuba teka siapa empat orang ini?

Nyum!Nyum!Nyum!

2 musang berjanggut, Darwish dan Amrul

Seorang penjala ikan yang berjaya

Qistina sedang membuat perangai

1 comment:

huddy the cutest... said...

oit lame seh xbg msg..huhu..org duk umah jek sejak raya...ni dah habis final lega gile...