Tuesday, September 11, 2007

Al-Fatihah...

Aku baru bekerja semula ari ni setelah bercuti dari ari Khamis minggu lepas. Bercuti secara mengejut kerana aku baru je kehilangan insan yang amat aku sayangi. Ari Khamis, 6hb selepas zohor wan@mak sebelah mak aku telah pergi meninggalkan dunia yang fana ini. Dia meninggal dunia kerana sakit tua. Wan atau sebenarnya aku panggil mak (sebab dari kecil aku duk dgn beliau) meninggalkan aku tanpa aku sempat mengadapnya utk kali terakhir. Sejak dari awal tahun ni aku dah tak tinggal dgn dia kerana aku dan suami memutuskan utk tinggal di rumah sendiri. Walau bagaimanapun dia masih ada anak lelakinya dan mak aku yg duk berdekatan rumahnya.

Aku tak berniat pun utk tidak tinggal bersamanya selepas aku berkahwin tapi aku memikirkan yg kata2 suamiku ada juga benarnya. Selama ini aku yg menjaganya apa salahnya aku kembalikan tanggungjawab itu pada anak lelakinya. Bukan aku dah tak sanggup dan bukan juga kerana suami aku tak benarkan aku menjaganya tetapi utk menyedarkan anak lelakinya dan isterinya akan tanggungjawab yang mereka lepaskan kpd aku sewenang2nya. Kalau diikutkan, jika aku tak bekerja dan ada kemampuan utk menggaji maid sudah tentu aku bawa dia bersama.

Kalau dikira aku memang terkilan, menyesal kerana tak bersamanya menghadapi saat2 sakaratulmaut tapi itulah dah ketentuanNya. Aku bersyukur dia pergi di hari yang mulia pada hari Khamis menjelang Jumaat, beberapa hari lagi kita menyambut bulan Ramadan. Saat aku mencium dahinya utk kali terakhir sebelum mukanya ditutup kain kapan, terasa ketenangan wajahnya. Sesungguhnya aku redha dengan kepergiannya. Dia pergi dgn tenang dan tidak menimbulkan kesusahan kepada kami yang tinggal.

"Mak, segala pengorbanan dan kasih sayang mak selama membesarkan ina akan tetap ina kenang. Ina doakan semoga roh mak dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman. Amin".

1 comment:

Nurulhuda said...

tatau nk express mcm mane..tp rasa sedih sangat..org cakap the ppl we love the most is likely the one we left behind..mcm org pun..its not that i dont remember her all this time tp sb tak boleh balik selalu..n i have no regret..but to only cherish all the memories selama ni..time atuk ade dulu..that was the best time for us kan...

p/s kat lab air mata nak kuar bila baca post akak tp tahan gile2...

btw, love u soo much..perginya wan leaving me with something...that we should treat everyone including ourself that at anytime it can be the last time for us....